Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ


Η Τρίτη Ηλικία στην Ελλάδα

Ο μορφή της οικογένειας στην Ελλάδα άλλαξε δραματικά την τελευταία 30ετία. Οι κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές, η αστικοποίηση, η ανατροπή των δεδομένων εργασίας, η διαμόρφωση νέων προτεραιοτήτων βάση του δυτικού τρόπου ζωής, είναι κάποιοι από τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην σταδιακή αποδόμηση της παραδοσιακής οικογένειας.

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Κοινωνικός αποκλεισμός και αποκλεισμός των ΑμεΑ: μια ιστορική αναδρομή

Μια διαφορετική προσέγγιση

«Τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα κακά που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος στον άνθρωπο, έχουν προέλθει από εκείνους που ήταν απολύτως βέβαιοι για κάτι που στην πραγματικότητα ήταν λανθασμένο»
Bertrand Russel

ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ

Παίρνοντας το δρόμο της φυγής διαμέσου των ουσιών ο τοξικομανής «επιλέγει» ένα συγκεκρι­μένο τρόπο ζωής. Η επιλογή, όμως, αυτή δεν απο­τελεί μια ελεύθερη επιλογή, όπως θέλουν να την παρουσιάζουν όσοι κάνουν αφαίρεση του κοινω­νικού χαρακτήρα του προβλήματος. Η επιλογή των ουσιών από τον έφηβο γίνεται σε κάποια στιγμή κορύφωσης του προσωπικού του αδιεξόδου, που καθιστά αφόρητη γι’ αυτόν την πραγματικότητα που ζει. Υπαγορεύεται από όλους εκείνους τους λό­γους, ατομικούς και κοινωνικούς, που γίνονται πη­γή μιας τεράστιας δυσφορίας που τον ωθεί στην αναζήτηση τρόπων φυγής από τη μοναξιά και την απελπισία του. Η επιρρέπειά του στη χρήση ουσιών, άμεση συνέπεια της ευαλωτότητας του ψυχισμού του, αντανακλά την κοινωνική ευαλωτότητα, τη διάρρηξη των κοινωνικών δεσμών και την από­λυτη εξατομίκευση.

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ

Εισαγωγικά
Ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο αντιμετωπίζει τις τελευταίες δεκαετίες το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Πρόκειται για την πληθώρα των παιδιών μεταναστών που φοιτούν στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αποτέλεσμα των ισχυρών μεταναστευτικών ρευμάτων που έχουν την κατάληξή τους τη χώρα μας. Οι εντυπώσεις που προκαλεί η ισχυρή παρουσία μεταναστών είναι πιο έντονες, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι τη δεκαετία του ’70 η Ελλάδα ήταν ουσιαστικά αφετηρία ισχυρών μεταναστευτικών ρευμάτων, τόσο προς χώρες της Ευρώπης όσο και προς άλλες ηπείρους (κυρίως Αμερική και Αυστραλία). Η εξέλιξη αυτή της Ελλάδας, από χώρα αποστολής σε χώρα υποδοχής μεταναστών, έχει προκαλέσει δυνατούς κραδασμούς σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας, όπως και στο εκπαιδευτικό της σύστημα, ένα σύστημα από παράδοση εθνοκεντρικό, συγκεντρωτικό και δύσκαμπτο, κατευθυνόμενο κατά βάση από μονοπολιτισμικές αντιλήψεις και πρακτικές.

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Τεστ: Εσύ ποια πόρτα επιλέγεις;


Οικογενειακή αλληλεπίδραση σε περίοδο κρίσης με επίκεντρο το παιδί





Σε καιρούς κρίσης σαν αυτούς που διανύουμε, καθετί παλιό και παραδοσιακό περνά σε φάση δοκιμασίας.  Αυτοί που πρώτοι δοκιμάζονται σε τέτοιες συνθήκες είναι οι θεσμοί, αρχής γενομένης απο αυτόν της οικογένειας η οποία επανεξετάζεται ως προς τη δομή και τις αντοχές της. Κάτι τέτοιο διαπιστώνουμε σχεδόν καθημερινά να συμβαίνει γύρω καθώς παρακολουθούμε τα όποια οικονομικά, κοινωνικά ή και προσωπικά θέματα να αντανακλώνται και να φιλτράρονται μέσα απο την οικογενειακή δομή με βασικούς αποδέκτες τα παιδιά. 

Παραβιάσεις θεραπευτικού πλαισίου: Μία παλιά "ένοχη" ιστορία


Μια ιστορία για την ψυχανάλυση, το πλαίσιο και την παραβίαση του